Dag 8: Kerio Valley

Vanmorgen mochten we uitslapen tot 7.30 uur. Daarna zijn we gaan ontbijten en begonnen met de ochtend wandeling. Er is keus tussen een (lange)wandeling langs de waterval en vallei en een (korte)wandeling alleen door de vallei. Klaas heeft de lange wandeling gedaan en Marijke de korte.

Panorama Kerio Valley
Panorama Kerio Valley (lange wandeling)

Samen met Hans, Clarissa, Silke, Wieneke, Marijke en onze gids Pieter zijn we door de Kerio Vallei geweest. Onderweg heeft Pieter van alles vertelt over de bomen en planten. Hierbij gebruikt hij veel Nederlandse woorden, deze heeft Pieter door de jaren heen van andere Nederlandstalige groepen geleerd. Daardoor worden de gesprekken een grappige mengelmoes van Engels en Nederlands. We hebben o.a. een kauwgom- , lijmboom en een vrouwen wasplaats gezien. We hebben avondeten gehaald, sukumu wiki (een spinazie-achtige groente). Daarna zijn we langs een school gelopen, waarbij de kinderen pauze hadden. Er kwamen veel kinderen bij ons kijken. De kinderen vonden het namelijk erg leuk om op de foto gezet te worden en daarna hun eigen foto terug te zien op het schermpje.

Met de middag zijn we weer terug op de campsite waar de was al aan de lijn wappert en een goede lunch voor ons klaar staat. Dit keer zijn het pannenkoeken met stroop of kaas en een salade. Na de lunch kunnen we één voor één bij Nicole de benodigde papieren voor Tanzania invullen zodat dit niet meer hoeft te gebeuren als we overmorgen de grens overgaan. De lijst met drankjes die we uit de koelbox van de truck hebben gepakt moeten we nu ook afrekenen. We hebben deze middag gerelaxte op de camping.

Aan het eind van middag hebben we een rondleiding gehad over de boerderij van Emanuel.

Emanuel vertelt enthousiast
Emanuel vertelt enthousiast

Hij verteld ons onder andere dat hij een waterbron heeft gevonden. Hiervandaan heeft hij een waterleiding gelegd naar zijn boerderij en naar het dorp zodat niet alleen hijzelf maar ook de rest van het dorp beschikt over stromend water.
Vol trots laat Emanuel zijn huis zien wat voorzien is van allerlei luxe zoals zonnepanelen en tv. Tevens heeft hij buiten een overdekte keuken voorzien van een afdruiprek. Het afdruiprek heeft hij ‘ontdekt’ toen hij in Nederland bij een boer was.
Emanuel kan enthousiast vertellen over het ontstaan van zijn boerderij en het verbouwen van zijn groenten. Zo heeft hij paprika geïntroduceerd bij de lokale bevolking, door elke keer als ze groenten bij hem kochten een paprika cadeau te doen met tips om deze groente klaar te maken. Tot de mensen om paprika ging vragen. Nu verkoopt Emanuel ze, naast de papaya’s, paprika, witte kool, bananen.

Tot het eten weer in één van de hutjes gezeten. Tijdens de wandeling door de Kerio Valley toch nog verbrand, dus kon er gesmeerd worden met de aftersun. Het diner is echt Afrikaans. We gaan vandaag met de handen eten. We krijgen Ugali (maïsmeel gekookt tot een deegsubstantie) met sukumu wiki (een spinazie-achtige groente) en gebraden geit.

Na het eten komt Francis, eigenaar van Lenin campsite en vader van Pieter en Emanuel, vertellen over hun campsite. Francis is erg trots op zijn zonen, hoe ze de boerderij en campsite runnen. Nog wat gedronken in de bar en voor het slapen gaan de dranklijst afgerekend.