Dag 3: Evenaar – Samburu dorp en reservaat

Vandaag begonnen met een 6,7,8je. Wat inhoud dat we om 6 uur gewekt worden door Nicole om op te staan en de tenten af te breken, dan kunnen we om 7 uur ontbijten, afwassen en de truck inladen, om rond 8 uur te kunnen vertrekken.

Bezoek evenaar
bij de Evenaar

In de buurt van Nanyuki zijn we gestopt voor een bezoek aan de evenaar en de bijbehorende souvenirshops. Hier werd met behulp van luciferstokjes gedemonstreerd dat het water op het noordelijk- en het zuidelijk halfrond niet dezelfde kant opdraait. Op het zuidelijk halfrond draait het water linksom, oftewel tegen de klok in. Daarentegen draait het water op noordelijk halfrond rechtsom, oftewel met de klok mee. Op de evenaar zelf draait het water niet, je moet toch ongeveer een meter of 10 á 15 van de evenaar weglopen om het effect te kunnen zien. Maar naar ons idee is dit in scène gezet doordat het water op een andere manier in het bakje gegoten wordt.

lunchen onder de acacia bomen
lunchen onder de acacia bomen

Daarna door een verkoper een souvenirshop in gesleept, deze wilde niet zakken met de prijs en wij wilden wel verder kijken. Door een andere verkoper zijn souvenirshop in gepraat, daar 2 schaaltjes gekocht voor 500 Keniaanse shilling. In Nanyuki gestopt om de boodschappen, die gisteren besteld zijn, op te halen. Weer komen er tijdens het wachten allemaal lokale mensen op de truck af om te proberen of ze iets aan ons konden verkopen. Ze waren hier zeer vasthoudend in, maar we hebben niets gekocht. Het was af en toe op het vervelende af, maar het was ook een belevenis op zich.

In de middag gestopt onder de acacia bomen voor de poort van het Samburu reservaat voor de lunch. Dit maal bestond de lunch uit brood, salade, tonijnsalade en watermeloen.

Na de lunch hebben we een bezoek gebracht aan het Samburu dorp. In het dorp werden we ontvangen met tradionele dans. Eerst kregen we een mannendans de mannen die moesten springen met een stok in de hand en daarna de vrouwen waarbij we allemaal een ketting om kregen en hierbij vooral met onze borst op en neer moesten gaan zodat de ketting rammelt.


Na het dansen in de volle zon zijn we het dorp in begeleid. Het dorp bestaat uit 10 hutjes die allemaal waterdicht zijn gemaakt door in te smeren met koeienpoep.Een van de hutten mochten we van binnen bekijken. Er zijn 2 slaapruimten in de hut en een (midden)gedeelte om te koken. Buiten de hut word gedemonstreerd hoe ze vuur maken met 2 houten stokjes. Aan het einde van ons bezoek werd er van ons verwacht dat we wat kochten op de mannen of vrouwen markt.

Terug bij de truck zijn we naar de gate van het Samburu reservaat gereden. Al gamedrivend, een safari per truck, zijn we naar de campsite gereden die vlak bij de Samburu Lodge ligt. Tijdens deze gamedrive hebben we al heel veel wild gezien. Als eerste een groep olifanten, netgiraffen, leeuwen (alleen vrouwtjes) en dikdiks gezien.


Op de campsite moeten we opschieten als we de tent voor het donker willen opzetten. De butterfly public campsite of Vervet campsite, is midden in het Samburu reservaat aan de oevers van de rivier de Ewaso Nyiro (‘bruin water’), daarom geeft Nicole aan waar de tenten moeten komt te staan. ’s Nachts mogen we hier de tent niet uit om naar de wc te gaan. Daarom moesten overdag de lege waterflessen bewaard blijven, zodat er een plasfles voor ’s nachts gemaakt kan worden. Voor de plasfles snij je de hals eraf die je op de kop weer op de fles zet, eventueel vul je de fles met zand zodat deze in de tent stabiel blijft staan. Tevens mag er absoluut geen eten in de tent bewaard blijven.
De bavianen zijn hier ook een stuk brutaler dan bij Mount Kenya dus zijn er ook apenjagers om deze te verjagen. Om 20.00 uur kunnen we gaan eten, we hebben een witte groente soep met spaghetti. Na het eten is er weer uitleg over de volgende dag en daarna zoek we onze tent op (22.00 uur).