Dag 13: Serengeti Nationaal Park

Vandaag is het vroeg opstaan om 5.30 uur. Om 6.30 uur zitten we in de truck voor onze gamedrive bij zonsopkomst.
We zien veel dieren tijdens deze ochtend gamedrive:
Giraffen met de eerste zonnestralen op hun lichaam, Een groep leeuwen waarbij 2 mannetjes aanwezig zijn. Één mannetjes leeuw ligt bij een boom en een andere staat bij een vrouwtje. Deze leeuw is aan het paren geweest. Dit kunnen we zien aan de uitgeschuurde lies. Het mannetje (bij de boom) zal proberen om het andere mannetje te verslaan. Tijdens de paartijd scheurt de lies en is het mannetje verzwakt. Een ander mannetje zal hem proberen te verslaan en zo ook zijn vrouwtjes te winnen.

We lunchen op de campsite met wentelteefjes. Na de lunch hebben we tijd om te ontspannen. De meesten zitten een boek te lezen of liggen even in de tent. Enkele zijn aan het frisbeeën, maar dit gaat niet zo goed want er wordt een frisbee tegen Silke’s neus gegooid, die rustig zat te lezen.
Na dit incident wordt het tijd om weer op pad te gaan. We gaan naar het het Seronera Visitor Centre. Hier kon je meer informatie krijgen over de Serengeti en de grote migratie van gnoes, zebra’s en gazellen. Tevens is er een film te zien over de trek. Serengeti National Park beslaat een oppervlakkte van 14.763 km2, een gebied vergelijkbaar met Noord-Ierland. Het volledige Serengeti-ecosysteem strekt zich uit over een veel grotere oppervlakte en omvat de Maasai Mara en Ngorongoro Conservation Area, een gebied van wel 25.000 km2 waarin de dieren zich vrij kunnen bewegen.

Dwergmangoest
Dwergmangoest
Klipdassie
Klipdassie

Op het terras van het Visitor Centre zijn de dwergmangoesten en klipdassen druk op zoek naar verloren etensresten. Wij hebben hier de fooi voor Vengay en Ali verzameld. Martijn heeft een illustratie van een dikdik getekend op iedere envelop. De dikdik van Vangay heeft een koksmuts op en de dikdik voor Ali heeft een stoere tattoo op zijn kont.

Op een gegeven moment werd Nicole ongeduldig dat we moeten vertrekken voor de volgende gamedrive. We rijden meteen naar een aantal bomen waarbij al een aantal safari trucks staan. Bij aankomst weten wij ook waarom Nicole zoveel haast had. Er ligt namelijk een luipaard in de boom te luieren.

Luipaard
Luipaard

Na deze luipaard zijn we serieus verder gegaan met onze gamedrive. Na nog geen 500 meter zien we weer een luipaard lopen deze klimt een acaciaboom in om daar van het uitzicht te genieten. We zien een groep olifanten die vanaf hun waterplaats slurf aan staart verder trekt met in de achtergrond zebra’s die achter elkaar lopen .

Op een gegeven moment rijden we weer langs de bomen waar het luipaard ligt. Nicole vraagt of we weer moeten stoppen maar dit hoeft niet omdat er nu veel meer trucks staan. Daarop zegt ze dat we die safaritrucks met toeristen niet durven te jennen. Dat had Nicole niet moeten zeggen. Op het moment dat onze truck langs de andere trucks rijdt klinkt er uit volle borst “OHHH It’s just a Leopard”. Je had de gezichten van die toeristen moeten zien, niet te filmen.

'Wildtrek' van Zebra's
'Wildtrek' van Zebra's

Op de rest van deze gamedrive hebben we nog een klein gedeelte van de beroemde ‘wildtrek’ gezien. Tijdens de wildtrek (migratie) trekken ongeveer 3 miljoen wildebeesten en 0,5 miljoen zebra’s tegelijkertijd naar een nieuw stuk grond. In feite lopen ze gedurende het jaar rondjes door het park, en zijn daar waar het meeste groen te vinden is. Het is een surrealistisch gezicht, al die dieren, 360 graden om je heen, tot zover het oog reikt. Ook het geluid van duizenden stampende hoeven door het droge gras, het gebries en het gehijg maken een geweldige indruk. Zeker als Ali de motor even uitzet is iedereen muisstil, en hoor je alleen de natuur en geluid van camera’s.

Het bezoek aan de hippopoel is niet zo geweldig. De nijlpaarden waren niet actief, en waren lui aan het dobberen.
Aan het eind van de gamedrive zijn we naar de Seronera Wildlife Lodge gegaan. Hier hebben we op het dakterras genoten van een drankje en de zonsondergang (achter de wolken) over de Serengeti.

Panorama Serengeti
Panorama Serengeti

In het donker rijden we met de truck terug naar de campsite. Alle lichten moeten uit in de truck, want eigenlijk mogen we op dit tijdstip niet meer door het park rijden. Op de campsite heeft Vengay voor de laatste keer het eten klaar gemaakt, zoete aardappel, koolsalade en rundvlees/karbonade.
Na het eten spreekt Leon een woordje om Vengay en Ali te bedanken voordat Niels en Klaas de jongens hun fooi geven. Maar het blijft toch moeilijk om die zwarten uit elkaar te houden of niet :P. Bij het kampvuur nog nagezeten en liedjes gezonden, de bedoeling was dat je begon met een refrein en dat daarna iedereen meezong met het liedje, alleen jammer dat er altijd wat afhakers zijn. Nadat iedereen 3 keer aan de buurt is geweest, is het weer tijd om de tent op te zoeken.