Dag 10: Tanzania – Musoma

Vandag om 6.15 uur opgestaan, ontbijten en de tassen weer ingepakt zodat we om 7.30 uur richting Kisii rijden. In Kisii brengen we een bezoek aan de soapstonefactory.

Soapstonefactory
Soapstonefactory

Hier zien we hoe het bewerken van de zeepsteen gaat en kunnen we allerlei souvenirs van zeepsteen kopen. We hebben hier weer 2 houders met onderzetters gekocht als souvenir voor de thuisblijvers. Zeepsteen wordt eerst grof bewerkt naar de juiste vorm waarna het gepolijst wordt. In een bak met water worden de stenen met verschillende soorten schuurpapier geschuurd om ze mooi glad te maken. Vervolgens gaan de beelden naar de mensen die ze beschilderen. Het beschilderen gebeurde in dit geval met een watervaste stift of met een kleurbad waarna ze opgepoetst worden met schoensmeer. Hiervan gaan de zeepstenen mooi glimmen. Na de nodige foto’s gemaakt te hebben zijn we door gereden naar de grensovergang bij Nyabikaye.

Onze paspoorten hadden we al bij Nicole ingeleverd met de ingevulde kaarten om Kenia uit en Tanzania in te komen. Deze kaarten moesten bij het betreffende visum in het paspoort steken. Terwijl Nicole naar de douane gaat met onze paspoorten moesten wij bij de truck blijven. Ondertussen dachten er een paar dat ze wel konden frisbeeën op het terrein maar dat vond een bewaker niet goed. In de truck hadden we net een aantal spellers voor Uno gevonden als Nicole weer terug komt en we dus met de truck Tanzania in kunnen.

Onderweg in Tanzania
Onderweg in Tanzania

In Tanzania moet Nicole ook weer naar de douane in de tussentijd hebben wij er een spelletje van gemaakt om voor zo weinig mogelijk geld een zo groot mogelijk zakje met nootjes te bemachtigen. De nootjes zijn heerlijk dus iedereen wil wel een zakje kopen bij de verkopers. De grens oversteken heeft ongeveer een uurtje geduurd, wat heel erg meeviel. Nicole vertelde dat ze er ook wel eens een halve dag over heeft gedaan.

Lunchen tussen de ossen
Lunchen tussen de ossen
Inmiddels was het tijd geworden om te lunchen en we zijn dan ook op zoek gegaan naar een plek waar we konden stoppen. Dit is op een open plek bij een rivier /stroompje. Deze plek wordt door verschillende jongens met hun koeien / ossen als waterplaats gebruikt.
In Tanzania wonen ongeveer evenveel mensen als in Kenia, alleen de oppervlakte van Tanzania is 2x zo groot! We zien grote rotspartijen langs de weg, schitterende landschappen! Het lijkt hier veel groenere dan in Kenia. Na ongeveer 130 km rijden we Musoma binnen, een doorvoerhaven voor toeristen die op weg zijn naar de Serengeti.

Dreigende lucht
Dreigende lucht (foto Yesno)

In Musoma zetten we onze tenten op, op de Tembo Beach Campsite met uitzicht op Lake Victoria. In de truck had Nicole nog gevraagd of ik eventueel in een lodge wou slapen omdat ik niet helemaal lekker was, maar dit was niet het geval. Ik lig liever in mijn eigen slaapzak dan weer in een ander bed. Laurie en Wim hebben wel in een lodge geslapen. Laurie was vanaf vanmorgen ook niet helemaal fit.

Zonsondergang Lake Victoria
Zonsondergang Lake Victoria

Na het tenten opzetten even genoten van de mooie zonsondergang en de enorm dreigende lucht aan de andere kant. Gelukkig zitten de meeste groepsleden op tijd in de bar van de campsite, voordat de bui losbarst. Tijdens de buien zitten wij droog en zonder licht. In de tussentijd probeert Vengay het eten klaar te maken maar dit wil niet echt lukken daarom eten we pas erg laat. Om uiteindelijk 21.30 uur eten we rijst + vleesreepjes + groente leek op een soort nasi. En daarna duikt iedereen zijn tent in.